icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 12 april 2022

Carrière maken: Niels Odermatt

VWML is een organisatie met doorgroeimogelijkheden. Veel van onze collega’s zijn hier jong binnen gewandeld en bouwen binnen VWML aan een mooie carrière. We vragen deze collega’s naar hun ervaringen, wat hen drijft en hoe zij de organisatie in de toekomst zien. Dit keer: Niels Odermatt, HR medewerker.

Hoe ben je bij VWML terecht gekomen?

Ik studeerde aan de Hogeschool van Arnhem, opleiding sportgezondheid en management en zocht een afstudeerplek. Mede door de goede connecties, die momenteel nog steeds sterk zijn, tussen VWML (toen nog VWB) en de hogescholen in de omgeving, kwam ik hier terecht. HR medewerker Annemiek Boers had toentertijd het vraagstuk; duurzame inzetbaarheid en het verkleinen van de koof tussen kantoor- en bouwplaatsmedewerkers. Ik heb toen tussen de tien en vijftien collega’s geïnterviewd. Uiteindelijk waren ze te spreken over de resultaten van dit onderzoek en is mij aangeboden om het team te versterken. Na een aantal maanden vertrok Annemiek Boers en werd ik in mijn eentje de HR verantwoordelijke.

Als we dan doorspoelen naar 2020 en het moment dat de samenwerking met VSM werd geïntroduceerd, dan zie je dat we flinke stappen hebben gezet als HR team. Ik zie mijzelf nu als goede tandem met HR manager Wim Meijerink.

Waar zag je de uitdaging om bij VWML te blijven?

Enerzijds de bouwsector op zichzelf en anderzijds de gesloten cultuur binnen diezelfde sector. De uitdaging zag ik vooral in het meer open stellen van die cultuur. Zorg dragen voor collega’s en ervoor zorgen dat zij ook zorg dragen voor hun collega’s. Daarnaast vond ik het vooral uitdagend om te groeien in het bedrijf. Als je binnen komt als student dan moet jij je flink bewijzen. Die uitdaging pakte ik met twee handen aan.

Uiteindelijk is dat heel natuurlijk gegaan. Mensen staan wel open voor verandering en soms worden er dan kritische vragen gesteld door oudgedienden, waar je op een gezonde en tactische manier mee om moet gaan. Juist van die oudgedienden kun je veel leren.

Wanneer ben jij tevreden?

De grootste uitdagingen zie ik momenteel in het samenkomen van de twee oorspronkelijke bedrijven VWB en VSM tot VWML. We willen dit zo gemakkelijk en goed mogelijk organiseren waarbij de collega’s bijna niets horen te merken. Alle vragen, onzekerheid of speculatie weg kunnen nemen, dat is het doel. We proberen vanuit HR met alle collega’s te spreken wanneer zij ergens tegenaan lopen. Momenteel zijn we bezig om hier een vast patroon in aan te brengen, zodat de actie niet alleen bij de medewerker ligt maar ook bij onszelf.

Hoe zie jij jezelf binnen VWML op de langere termijn?

Inmiddels werk ik hier vier jaar. Als ik zie wat hier binnen de organisatie binnen die tijd is veranderd dan zie ik nog heel veel uitdaging. We zijn echt gegroeid van een traditionele materieeldienst naar een data gedreven, innovatieve, logistieke ketenregisseur. Ik zie mijzelf daar dan ook echt als toegevoegde waarde. Uiteindelijk richt ik mij op een eventuele managersfunctie binnen HR.

Wat voor advies zou je aan je collega’s willen geven?

Wat werk betreft is mijn gouden tip; zorg dat je met plezier naar je werk blijft gaan. Blijf met elkaar praten. Mocht je ergens mee zitten, kom dan gerust langs bij HR. Onze deur staat altijd open!