icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 02 maart 2023

Slimme Bouwlogistiek - een noodzaak

Slimme Bouwlogistiek scheelt 70 procent aan vracht­be­we­gin­gen. Hoe we dat doen en hoe dat kan, legt Ron Frazer uit in het interview dat met hem is gehouden voor Jaarbeurs. De noodzaak is er, immers de zero-emissiezones worden ingesteld voor een groot aantal binnensteden.

In 2025 worden er zero-emissiezones ingesteld in een groot aantal binnensteden van Nederland. Daardoor gaan die steden op slot voor het huidige vrachtverkeer van de bouwsector, terwijl er toch juist in die binnensteden veel wordt gebouwd. VolkerWessels Materieel & Logistiek sorteert hierop voor, zegt CEO Ron Frazer. “Alleen al door de logistiek slimmer aan te pakken bespaar je 70 procent uitstoot.”

Logistiek is ondergeschoven kindje

De logistiek in de bouw is traditioneel een ondergeschoven kindje. Benodigde materialen worden besteld en vervolgens afgeleverd op de bouwplaats waar ze liggen te wachten tot ze worden gebruikt. Daar wordt niet altijd even goed over nagedacht en dat leidde volgens Ron Frazer tot steeds meer problemen. In 2014 begonnen ze er bij VolkerWessels Materieel en Logistiek daarom op een andere manier mee om te gaan.

Ron Frazer: “Als we de juiste spullen niet op het juiste moment op de juiste plek hebben, kunnen we ook niet zo heel veel bouwen. Maar traditioneel rijden we willekeurig met heel veel vrachtwagens de binnenstad in, we gooien die bouwplaatsen vol zonder dat we weten wanneer we de bouwmaterialen nodig hebben. En als we het nodig hebben, is het vaak incourant. Het staat in de weg, het is onveilig en er is helemaal geen plaats genoeg voor op de bouwplaats. Binnenstedelijke bouwplaatsen worden bovendien steeds kleiner. Dus alleen al daarom loont het om er vooraf beter over na te denken.”

Met slimmer werken 70 % uitstoot verminderen - dat kan

Bouwlogistiek in grote steden kan een stuk duurzamer en efficiënter met de inzet van BouwHub. Samen met TNO is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van de BouwHub. Hier zijn significante besparingen op het gebied van duurzaamheid, arbeidsproductiviteit, het aantal vrachtbewegingen, beladingsgraad en wachttijden gerealiseerd. De positieve effecten van de BouwHub vallen op. BouwHubs aan de rand van binnensteden met levert 70 procent minder stikstof- en CO2-uitstoot en minder ritten in de binnensteden.

Meer weten over efficiënter, effectiever, goedkoper, slimmer en leuker bouwen door samen te werken? Lees dan hieronder het volledige interview met Ron Frazer

https://www.bouweninstallatiehub.nl/nieuws/slimme-bouwlogistiek-scheelt-70-procent-aan-vrachtbewegingen