icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 27 mei 2021

Motorwissel; van oud en vervuilend naar innovatief en groen

Een team van gespecialiseerde monteurs heeft de afgelopen tijd een flinke stap gezet in het verduurzamen van bestaand materieel. De Hitachi GLS300 heimachine van Volker Staal & Funderingen kreeg binnen een tijdsbestek van drie weken een groene update. Rien van der Slik, leidinggevende Service & Onderhoud: “Met de kennis van ons monteursteam gaan we van een vervuilende zescilinder naar een moderne stage V-emissie viercilinder.”

De huidige emissie-eisen spelen een prominente rol in de bouw en infrastructuur. VWML is continu op zoek naar duurzame innovaties om onze kernwaarden kracht bij te zetten. Met het wisselen van deze 30 jaar oude vervuilende motor naar een nieuwe stage V-emissie motor leggen we de lat telkens hoger. De Hitachi GLS is een prachtige machine, een totale vervanging is met deze upgrade onnodig gebleken.

De kennis binnenshuis

Met een team van specialisten en monteurs is gekeken naar de mogelijkheden. Door het “binnenshuis” houden van de werkzaamheden werken we kostenbesparend. Na een grondige berekening bleek dat een viercilinder voldoet aan de vraag in hoeveelheid verbruik. Mede door het toevoegen van moderne roetfilters en een katalysator reduceren we de uitstoot van stoffen als NOx en roet en door het lage verbruik van deze viercilinder verlagen we de CO2 uitstoot.

Toekomstmuziek

De actuele vraag naar emissiereductie houdt de komende jaren aan. Gebleken is dat we met deze technieken iedere machine met een motor kunnen verduurzamen. Rien van der Slik en teamleider Raoul van der Pol: “We verwachten de komende jaren flink wat extra aanvragen in lijn met de emissienormen. We zijn trots op onze collega’s, met iedere groene stap voorwaarts verkleinen we onze CO2-voetafdruk.’”

Eerdere revisie Hitachi GLS300
De GLS300 is voor VWML geen onbekende. In juni 2009 reviseerde Volker Stevin Materieel Dordrecht de machine uit 1991. De machine werd voorzien van de nodige veranderingen om de kraan geschikt te maken voor boorwerkzaamheden. Saillant detail: een aantal collega’s die in 2009 de handen uit de mouwen staken waren bij de huidige motorwissel van dit jaar, nogmaals van de partij

 

De onderstaande galerij toont foto's van de onderhoudswerkzaamheden uit 2009.