icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 01 maart 2022

Van zwerfkast naar wandverdeelkast: kleiner, slimmer en veiliger

Een oude bekende op de traditionele bouwplaats; de elektra zwerfkast. Deze ‘paddenstoelen’ hebben hun waarde meer dan bewezen. Toch ziet VWML uitdaging in het innoveren van dit soort iconen. Uitkomst: de wandverdeelkast. Maar hoe ontstaat zoiets. We nemen je mee van plan tot uitvoering.

Onze standaard zwerfkasten leveren al jaren elektra op de bouwplaatsen. Toch belemmert de vaak logge paddenstoel veelal de smalle gangpaden, kan de bedrading voor struikelgevaar zorgen en zijn ze onhandig te verplaatsen. Dat moet beter, dacht ook Paul Leurs, hoofd BPI bij VWML. “Samen met onze klanten zijn we gaan nadenken over een slimmer ontwerp. Doel: kunnen voldoen aan de vraag die de standaard zwerfkast beantwoordt, maar dan compacter, handzamer en veiliger. In samenwerking met Bos Elektro ontwikkelden we een prototype. Deze modelleerden wij vervolgens in onze 3D BIM-Bibliotheek. Na grondig testen hebben we er inmiddels zes hangen op project Westflank in Utrecht en ben ik van mening dat we geslaagd zijn in het behalen van ons doel.”

Enscape_2022-02-09-15-33-13.png
3D-weergave van de wandverdeelkast

Johan van Rhijn, KAM-specialist: “Met het nieuwe ontwerp van de wandverdeelkast maken we de bouwplaats een stuk veiliger. In de oude situatie lag bedrading op de grond. Door deze bedrading weg te werken in de muur verkleinen we de kans op struikelgevaar, maken we de doorlooproutes ruimer en bieden we dezelfde hoeveelheid energie.”

“Op termijn zie ik deze compacte wandverdeelkasten meer als de norm dan uitzondering op de bouwplaats. In eerste instantie leggen we de prioriteit binnen onze hoogbouw projecten, daar maakt iedere centimeter ruimtevermeerdering een belangrijk verschil”, aldus Leurs.

LinkedIn NB Afbeelding Template (4).png
Oude situatie vs. nieuwe situatie

“Toen ik vanuit VWML begreep dat zij bezig waren met dit concept werd ik direct enthousiast. Uiteindelijk is het mijn taak om de veiligheid op onze projecten te waarborgen en waar mogelijk continu te verbeteren. Inmiddels hebben wij op project Westflank zes wandverdeelkasten hangen. De compacte wandverdeelkasten zorgen voor ruimere gangpaden, minder bekabeling op de vloer en in het bijzonder niet meer door de trappenhuizen. Daardoor is er minder struikelgevaar voor onze collega’s. Ook wordt de kans op storingen beperkt doordat er niet meer over de kabels wordt gereden met kruiwagens en palletwagens. Op deze manier zorgen we met elkaar voor een veiligere werkplek", aldus Jasper Nijsink, uitvoerder op project Westflank, bouwbedrijf Wessels Rijssen.

De wandverdeelkast op uw project?

De vernieuwde wandverdeelkast is te bestellen via het VWML Portal.

Bestel hier uw wandverdeelkast