icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 05 augustus 2021

Veilig\VWML: een rondje machinisten

“We werken veilig of we werken niet”. KAM-Specialisten Johan van Rhijn en Marco ten Voorde staan VWML bij om de dagelijkse werkzaamheden zo veilig mogelijk te laten verlopen. In de nieuwe serie Veilig\VWML, volgen we de KAM-Specialisten op hun rondes langs verschillende werkplekken. Deze keer; de machinisten.

Johan van Rhijn: “een verbeterde veiligheid is het resultaat van gepassioneerd en met plezier aan het werk zijn. Ik probeer daarom vooral niet als politieagent een werkplek te bekijken en men te beoordelen op wat fout gaat, maar ik zoek juist het verhaal achter het werk.” Johan neemt ons mee.

Voorburg

Het eerste bezoek is in Voorburg bij het project Buytenhof waar collega Ton Verlangen aan het werk is bij de firma “Goosen en Te Pas”. Ton geeft aan dat er een goede portofooncommunicatie is tussen hemzelf en de collega’s die de hijslasten lossen op de bovenverdieping. ‘Er kan van alles foutgaan wanneer je werkt met zwaar materiaal en zelf moeilijk zicht hebt op bepaalde situaties. Je moet uit kunnen gaan van het inzicht van je directe collega. Door dit soort rondes zetten we als KAM-afdeling iedereen weer even op scherp” aldus Johan.  “Ook laat Ton zien dat er een camera op de giek van de kraan aanwezig is en dat hij de beelden hiervan in de cabine kan zien. Hierdoor heeft hij zicht vanaf de bovenkant. Je merkt aan alles dat Ton plezier heeft in zijn werk en praat tijdens draaien honderduit, ik sta veilig op de treeplank van de cabine naast hem.

Den Haag

Het tweede bezoek is in Kijkduin bij het project “Nieuw Kijkduin” waar Stephan Kooiman aan het werk is. Stephan bestuurt de telescooprupskraan en assisteert met allerlei hijswerkzaamheden. De bouw is nog in het beginstadium en alles wordt nu nog vanaf de grond en overzichtelijk opgebouwd. “Dat gaat straks wel anders worden” zegt Stephan en dat klopt, het wordt uiteindelijk een groot appartementencomplex. Na een aantal vragen over de veiligheid gaat Stephan weer aan het werk maar eerst gaan de werkschoenen uit. “Ja” zegt Stephan “geen vieze schoenen in mijn cabine” en zet ze naast de ingang van de cabine op de treeplank. Vol overgave en geconcentreerd gaat hij aan het werk en draait moeiteloos de ene na de andere last op zijn plek.

Amsterdam

Het derde bezoek is in Amsterdam op de Pontkade, de voormalige NDSM scheepswerf bij de firma IBB Kondor. Marc Verhoef is daar de machinist op een rupskraan en hijst allerlei goederen naar de bovenverdieping die in aanbouw is. Tijdens ons gesprek in de pauze verteld Marc over zijn hobby, hij maakt op schaal scenario’s na van de Tweede Wereldoorlog, tanks en vliegtuigen, heel boeiend allemaal.
 Als Marc in de cabine van de kraan zit is hij geconcentreerd aan het werk en overlegd hij via de portofoon met de rigger die bovenop het gebouw staat.

Johan van Rhijn: "Wat mij aan deze rondes is opgevallen is de passie voor het werk en hoe serieus het hijsen wordt uitgevoerd. Bovendien wordt er ook nog eens veilig gewerkt dus alle lof voor deze vakmensen."