icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 07 mei 2021

VWML ondertekent waterstofconvenant provincie Utrecht

Het kip-ei dilemma doorbreken door zowel te werken aan de benodigde infrastructuur als aan het gebruik van groene waterstof voor mobiliteit. Dat is onze ambitie met het ondertekenen van het waterstofconvenant van de provincie Utrecht. Samen met 80 andere partijen levert VolkerWessels Materieel & Logistiek op deze manier, in de provincie Utrecht, een bijdrage van 10% van de landelijke ambitie uit het Klimaatakkoord. Directeur Ron Frazer: ‘De eerste groene stappen zijn gezet.’

De partijen die het convenant tekenen, spreken de ambitie uit om het gebruik – en waar mogelijk de productie – van groene waterstof voor mobiliteit in de provincie Utrecht te stimuleren. De partijen dragen vanuit hun eigen rol in de periode 2021-2025 (direct of indirect) bij aan de realisatie van:

-          5-10 waterstoftankstations
-          300 vrachtwagens en andere zware voertuigen op waterstof
-          1500 lichtere voertuigen (zoals personenauto’s en bestelbussen) op waterstof
-          1-2 vaartuigen op waterstof
-          2-5 (touring)bussen op waterstof

In de provincie Utrecht gebeurt veel op het gebied van waterstof in de mobiliteit. Er zijn inmiddels twee waterstof-vulpunten gerealiseerd en op diverse locaties zijn plannen voor een waterstoftankstation. Steeds meer ondernemers willen graag overstappen op groene waterstof. Voertuigen op waterstof hebben geen CO2-uitstoot, veroorzaken geen stank-of lawaaioverlast, hebben een grote actieradius en het tanken gaat snel. Overstappen op groene waterstof kunnen we alleen door regionaal samen te werken. Dat begint met het vastleggen van een gezamenlijke ambitie.

The Last Mile

Ron Frazer: ‘Met de BouwHub in Utrecht hebben we eerder onze duidelijke ambitie uitgesproken om volledig op groen te gaan. Met het verplaatsen van logistiekbeweging naar de rand van de stad maakten we sinds 2014, 69% minder ritten de stad in en realiseerde wij 68% minder CO2-uitstoot. Ons BouwHub transport kan emissieloos het laatste deel van de logistieke cirkel voltooien in wat wij ‘The Last Mile’ noemen. Een betere wereld begint bij jezelf is nogal een dooddoener wanneer je er zelf niet de schouders onder zet. Iedere schakel telt. Met het tekenen van het convenant laat VWML zien dat het anders moet.

Wie tekenen er?

Partijen die het convenant tekenen zijn onder andere diverse bedrijven, overheden en kennisinstellingen, die ieder vanuit hun eigen rol bijdragen aan de doelstelling.